Wijk GGD
Heb jij te maken met een inwoner in jouw dorp die voor ernstig overlastgevend en / of zorgwekkend gedrag zorgt en kom je hier als buurt niet zelf uit? Dan kan een Wijk GGD’er misschien hulp bieden.
De Wijk-GGD'er biedt niet-acute hulp, werkt verbindend tussen zorg en veiligheid, en draagt bij aan vroegsignalering en nazorg. Het doel van de Wijk GGD’er is om personen met onbegrepen gedrag te ondersteunen en de leefbaarheid in de dorpen te verbeteren.
Door verandering in de psychische zorg zijn behandelingen korter of krijgen cliënten thuis begeleiding. Dat kan tot overlast, zorgen en onbegrip leiden in de buurt. Daarom zijn we in Borsele gestart met de pilot Wijk GGD. Twee Wijk GGD’ers zetten zich in om de overlast in de Borselse kernen te beperken. Zo verhogen we de leefbaarheid in de dorpen.
Hoe doen we dat?
De Wijk GGD is 16 uur per week actief in al onze kernen. Hij gaat in gesprek met inwoners die overlast veroorzaken, met hun netwerk en met de buurt. De Wijk-GGD'er biedt niet-acute hulp, werkt verbindend tussen zorg en veiligheid, en draagt bij aan het zo vroeg mogelijk signaleren van ernstig en overlastgevend gedrag en verleend nazorg.
De Wijk GGD’er werkt samen met lokale en regionale partners zoals politie, GGZ-instellingen en welzijnswerkers. Door nauwe samenwerking met betrokken partijen streven we naar duurzame oplossingen, minder overlast en verbeterde leefbaarheid.
Resultaat
Het hoofddoel van de pilot Wijk GGD in de gemeente Borsele is om de terugkerende problematiek rondom mensen met onbegrepen gedrag te doorbreken. Dit wordt bereikt door de volgende subdoelstellingen:
- Grip krijgen op casussen: Het doel is om controle te krijgen over de verschillende casussen zodat deze niet terug blijven komen zonder verbetering voor de betrokken personen (inwoners en hun omgeving).
- Verminderen van terugkerende overlast: Door het houden van contact met de betreffende inwoner, de buurt en zijn netwerk, wordt er gestreefd naar het voorkomen en verminderen van terugkerende overlast in de wijk.
- Bieden van maatwerk: Er wordt meer ruimte gecreëerd voor passende zorg en ondersteuning, afgestemd op de specifieke behoeften van de inwoner en zijn omgeving.
- Ontlasten van professionals: Door de inzet van de Wijk GGD'er worden betrokken professionals ontlast, zodat zij zich beter kunnen richten op hun hoofdtaak.
De pilot Wijk GGD wordt gefinancierd door ZonMw[1]: 10610132420002
Funded by the Dutch Organisation for knowledge and innovation in health, healthcare and well-being (ZonMw): 10610132420002
[1] Met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen. Daar staat ZonMw voor. ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn, stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis en signaleert waar kennis nodig is. ZonMw heeft als belangrijkste opdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.