Werkbezoek Tweede Kamercommissie aan Borssele en Sloegebied

Maandag 1 juli brachten diverse leden van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat een werkbezoek aan Borssele en het Sloegebied. Ze kregen meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van grootschalige energietransitie (o.a. 9 projecten van nationaal belang) en de impact hiervan op de omgeving. Ook gingen ze in gesprek met vertegenwoordigers van de Borselse Voorwaarden Groep, maatschappelijke organisaties, ondernemers, jongeren, actie-/bewonersgroepen en dorpsraden.

Commissieleden Alexander Kops (PVV), Elmar Vlottes (PVV), Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA), Silvio Erkens (VVD), Wytske Postma (NSC), Henk Vermeer (BBB), André Flach (SGP), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Ilana Rooderkerk en diverse medewerkers (ook van CDA) en Zeeuws Tweede Kamerlid Patrick van der Hoeff werden in het dorpshuis in Borssele ontvangen. Na welkomstwoorden door burgemeester Gerben Dijksterhuis en gedeputeerde Jo-Annes de Bat kregen ze een presentatie over de Zeeuwse en Borselse voorwaarden. 

Tour Sloegebied en gesprekken

Na de lunch brachten ze een bezoek aan EPZ waar directeur Carlo Wolters vertelde over de huidige kerncentrale en de plannen voor de bedrijfsduurverlening en de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Vervolgens kregen ze tijdens een tour met een zonnetrein door het Sloegebied toelichting op waar (mogelijke) ontwikkelingen gepland zijn en welke ontwikkelingen nog meer spelen in het Sloegebied. Vervolgens gingen ze in gesprek met vertegenwoordigers van de Borselse Voorwaarden Groep, maatschappelijke organisaties, ondernemers, jongeren, actie-/bewonersgroepen en dorpsraden.

Aandachtspunten

De aandachtspunten die we vanuit de gemeente Borsele meegaven zijn: 

  • Kijk naar het totaalplaatje voor Borsele en omgeving, qua ruimtelijke puzzel en qua impact. Er komen hier 9 energieprojecten van nationaal belang bij elkaar in een havengebied met zijn eigen dynamiek. We maken ons grote zorgen of dit allemaal past zonder coördinatie en een integrale aanpak. Werk zo snel mogelijk met de regio aan een toekomstbestendig totaalplan.
  • Blijf binnen de grenzen van het Sloegebied. De dorpen liggen nu al dicht bij de industrie en de kerncentrale. Investeer in een sterke groene buffer tussen het Sloegebied en de dorpen. Doe dit vooruitlopend op de bouw van de nieuwe kerncentrales. 
  • Hoogspanningsverbindingen, hoogspanningsstations en de mogelijke komst van koeltorens hebben impact op het Zeeuwse landschap, de natuur en de leefomgeving van inwoners. Betrek het College van Rijksadviseurs, zodat de kwaliteit van het landschap behouden blijft. 
  • Het gaat hier om een megaproject zonder precedent. De impact van de bouw van twee kerncentrales is van on-Nederlandse impact. Het gaat om duizenden werknemers en 10 tot 20 jaar bouwtijd. Onze mensen maken zich grote zorgen, sommigen slapen er slecht van. Neem de zorgen serieus. 
  • Zorg voor een positieve nalatenschap voor de regio. Investeer in de leefkwaliteit, de economie en het onderwijs in de regio.
  • We vinden het fijn dat de minister oprecht aandacht toonde voor de belangen van de Borselenaren. De ambtelijke en bestuurlijke samenwerking verloopt constructief. Blijf ons serieus nemen, luister naar onze zorgen, lees de Borselse en Zeeuwse Voorwaarden, wees eerlijk en geef ons invloed bij de besluitvorming. Als het Rijk voor Borssele kiest, leg dan afspraken met ons vast in een Rijk-Regiopakket en kom ze na. 

Hieronder een foto-impressie van het werkbezoek (Foto's: Marieke Lodder Fotografie): 

Foto-impressie bezoek Tweede Kamercommissie