Werkbezoek minister Hermans: opening infopunt, reactie op voorwaarden en toelichting op volgende stap in de procedure

Vandaag, woensdag 11 september, was minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) op werkbezoek in onze gemeente. Ze bracht een bezoek aan de kerncentrale en opende het Infopunt Energie Zeeland in Borssele. Vervolgens werden de handtekeningen gezet onder een intentieverklaring met procesafspraken om te komen tot een Rijk-Regiopakket met maatregelen. Ook werd Raymond Knops voorgesteld als gebiedsverbinder. Aansluitend gaf de minister een eerste reactie op de Zeeuwse en Borselse voorwaarden en blikte vooruit op de volgende stap in het proces om te komen tot een locatie voor twee nieuwe kerncentrales.

Opening infopunt

Het Infopunt Energie Zeeland is inmiddels al een paar maanden open, maar werd officieel geopend door de minister. Dit deed ze samen met burgemeester Gerben Dijksterhuis, wethouder Kees Weststrate en vertegenwoordigers van TenneT, Hynetwork (Gasunie) en provincie Zeeland. De minister kreeg vervolgens een rondleiding door het infopunt. In het infocentrum kunnen inwoners terecht voor informatie over lopende/ toekomstige energieprojecten in Zeeland. Ook kunnen ze in gesprek met medewerkers van de betrokken organisaties en vragen en zorgen delen. 

Rijk-Regiopakket en intentieverklaring

Het bezoek werd voorgezet in de Raadsboerderij in Heinkenszand. Omdat Borsele door het vorige kabinet is aangewezen als voorkeurslocatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, werken het Rijk, de provincie en gemeente Borsele samen aan een Rijk-Regiopakket. Dit is een pakket met maatregelen om de impact van de bouw te beperken en in te spelen op de kansen voor de regio. Vandaag werd de intentieverklaring ondertekend met daarin de afspraken om te komen tot een Rijk-Regiopakket. Zo is afgesproken dat: de partijen elkaar serieus nemen, het eerlijke verhaal vertellen en er gewerkt wordt aan meerwaarde voor de regio en haar inwoners. 

Gebiedsverbinder

De partijen presenteerden ook Raymond Knops als gebiedsverbinder. Hij is aangesteld om het proces richting een Rijk-Regiopakket te begeleiden. Hij vervult een onafhankelijke brugfunctie tussen de verschillende ministeries, de gemeente Borsele en de provincie Zeeland. Hij is goed bekend in het Haagse en is ook jaren lokaal bestuurder geweest. Hij kent dus beide werelden. Hij heeft een constructieve rol gespeeld in het compensatiepakket Wind in de Zeilen. 

Eerste reactie op voorwaarden

De minister gaf aansluitend in De Stenge een eerste reactie op de Borselse en Zeeuwse voorwaarden. Dit deed ze in de aanwezigheid van een vertegenwoordiging van het consultatietraject van de Provincie (Jouw Zeeland, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven), de Borselse Voorwaarden Groep, Statenleden en de raadswerkgroep. Ze sprak waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van inwoners en de bevlogenheid waarmee de gevolgen van de plannen rondom kernenergie zijn uitgewerkt. Ze beseft dat de eventuele nieuwbouw van twee kerncentrales in Borssele grote en langjarige impact heeft op de regio. De bouwwerkzaamheden, het verkeer, transport en de huisvesting van bouwers zal goed merkbaar zijn in de regio. Ze gaat samen met de regio werken aan een pakket van maatregelen dat negatieve gevolgen beperkt en tegelijkertijd inspeelt op kansen voor de toekomst van de regio (Rijk-Regiopakket). Daarbij zal ook oog zijn voor de optelsom van de effecten met andere energieprojecten. 

Extra locaties voor nieuwbouw kerncentrales

De minister blikte vooruit op de volgende stap in de Rijksprojectprocedure voor de nieuwbouw van twee kerncentrales. Tijdens de eerste stap in deze procedure hebben 1.374 mensen en organisaties gereageerd. De reacties zijn vanaf 11 september openbaar. Hierin zijn verschillende nieuwe locaties voor de nieuwbouw aangedragen. Daarnaast is het vestigingsbeleid (waarborgingsbeleid) voor grote kerncentrales geactualiseerd. Uit deze actualisatie komen, naast Borssele/Vlissingen (Sloegebied) en Maasvlakte I, twee aanvullende gebieden die mogelijk geschikt zijn voor nieuwe centrales naar voren. Dit zijn de Tweede Maasvlakte en de gemeente Terneuzen. Het ministerie onderzoekt met de betreffende gemeenten, provincies en havenbedrijven of er in deze gebieden geschikte locaties zijn. In de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau, oftewel het onderzoeksplan (publicatie naar verwachting: najaar 2024), wordt beschreven welke locaties onderzocht worden.

Kamerbrief

Minister Sophie Hermans verzond 11 september een kamerbrief over de stand van zaken van de projectprocedure en het Rijk-Regiopakket en de reactie op de Zeeuwse en Borselse voorwaarden