Vrijwilligersverzekering

Vrijwilligersverzekering

De gemeente heeft voor alle vrijwilligers in de gemeente Borsele een vrijwilligersverzekering afgesloten. U bent vrijwilliger als u vanuit een groep of organisatie, zonder verplichting onbetaald werk doet. Vaak doen mensen vrijwilligerswerk vanuit een vereniging of stichting.

Hoe werkt het?

Bijna elke vrijwilliger is verzekerd bij een vrijwilligersverzekering van de gemeente. Ook als maatschappelijke stagiair bent u verzekerd. Mantelzorgers zijn verzekerd op de Ongevallen- en Persoonlijke Eigendommenverzekering voor vrijwilligers. Maar let op: de vrijwillige brandweer en politie zijn niet verzekerd met de vrijwilligersverzekering.

Secundaire dekking

Voor de vrijwilligersverzekering geldt een secundaire dekking. Dit betekent dat de vrijwilliger eerst de schade moet melden bij de eigen verzekering. Die verzekering gaat voor. Als de eigen verzekering de schade niet of onvoldoende dekt, dan pas kunt u een beroep doen op de vrijwilligersverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering verenigingen of stichtingen

Opzeggen van de aansprakelijkheidsverzekering is niet verstandig. Een vereniging of stichting kan ook aangesproken worden voor gebeurtenissen die niet direct te maken hebben met vrijwilligerswerk.

Wat moet ik doen? 

Als vrijwilliger bent u automatisch verzekerd. Als u schade heeft, dan kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Verzamel eventuele bewijsstukken van de schade (bijvoorbeeld foto's, tekeningen, enz.)
  2. Meld de schade bij uw eigen verzekering.
  3. Vul het schade aangifte formulier van de vrijwilligersverzekering in.
  4. Voeg de bewijsstukken van de schade toe, als u deze heeft.
  5. Lever het schade aangifte formulier in bij de gemeente Borsele:

Wij sturen uw schadeformulier voor de vrijwilligersverzekering voor beoordeling door naar Centraal Beheer Achmea. U krijgt rechtstreeks uitspraak van Centraal Beheer Achmea. Wij ontvangen een afschrift van deze uitspraak.