Verstopping, stankklachten en wateroverlast

Procedure bij een rioolverstopping

Bij een rioolverstopping moet u eerst het ontstoppingsstuk of de erfscheidingsput opgraven.

Waar ligt het ontstoppingsstuk of het erfscheidingsputje?

De schets van de plaats van het erfscheidingsputje kunt u in veel gevallen vinden op de website van de gemeente Borsele. Deze ligt over het algemeen bij de erfgrens. Het deksel van een erfscheidingsput ligt meestal net onder het maaiveld. Een ontstoppingsstuk ligt op een diepte van ongeveer 0.70 m. onder het maaiveld. De kosten voor het opgraven van het ontstoppingsstuk zijn altijd voor uw rekening.

De gegevens van de ontstoppingsstukken/ erfscheidingsputten van de rioolaansluitingen worden als ze doorgegeven zijn aan de gemeente bijgehouden op onze webkaart. Overige informatie van uw huisriolering staat mogelijk op de bouwtekening.

Vind uw rioolaansluitschets

Meer informatie

Zit de rioolverstopping bij mij of de gemeente?

Als het ontstoppingsstuk bij de erfgrens:

  • ‘droog' staat, dan zit de verstopping in de riolering op particulier terrein.
  • ’vol water’ staat,  dan zit de verstopping bij de gemeente. U moet dan eerst de gemeente bellen.

Als de verstopping niet veroorzaakt is door verkeerd gebruik dan zijn de kosten voor de gemeente. Verkeerd gebruik is bijvoorbeeld lozen van:

  • hygiënische doekjes
  • overmatig lozen van vet 
  • beton, specie of verf

Let op! De gemeente accepteert geen kosten (van derden) als hierover vooraf geen overleg is geweest met team Leefomgeving van de gemeente.

Buiten kantooruren kunt u een ontstoppingsbedrijf bellen. Kosten worden alleen vergoed als in (video)beeld met toelichting wordt aangetoond dat het probleem op gemeentegrond ligt en niet is veroorzaakt door verkeerd gebruik.

Wat moet u doen bij noodsituaties?

Als er water in de woning dreigt te komen door een verstopping, problemen met de ontluchting of anders dan kunt u als noodmaatregel in veel gevallen het beste de regenpijp, op maaiveldhoogte, doorzagen. Het rioleringssysteem zal hierdoor ontlast worden en het regenwater kan naar buiten stromen. 
Meldt u dit wel aan team Buitendienst, tel. (0113) 238579. Dit telefoonnummer kunt u ook buiten kantooruren bij ernstige problemen bellen. 
Hoeft het probleem niet direct verholpen te worden? Dan kunt u uw vraag of opmerking ook mailen naar info@borsele.nl

Om eventuele problemen te voorkomen kunt u een ontlastputje te plaatsen. 

Past u op voor malafide ontstoppingsmonteurs?

Er zijn bedrijven die na het ontstoppen van uw riool een veel te hoog bedrag in rekening brengen voor de werkzaamheden. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met een gerenommeerd lokaal bedrijf en niet het eerste zoekresultaat op internet. Vraag vooraf naar de kosten en/of zoek naar reviews van het bedrijf. Mocht u uw riolering laten filem, vraag dan of het bedrijf de beelden ook naar u toestuurt.

Nog vragen of wilt u meer informatie?

Als u vragen heeft dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer P. Joosse via 06-52560914 of de heer R. Meijers via 06-52560924 van het Team Leefomgeving. Bij storingen aan de riolering in het buitengebied (drukriolering) eerst de gemeente bellen, ook als de rode storingslamp niet brandt. Deze brandt namelijk niet bij een stroomstoring.
Kosten die gemaakt zijn door derden, zonder de gemeente te raadplegen, worden niet vergoed. 

Wateroverlast, stankoverlast, klachten

Water op straat

Bij hevige regen kan het voorkomen dat er tijdelijk water op straat blijft staan. Door de klimaatverandering is de kans dat dit gebeurt steeds groter. Voor korte tijd is dit geen probleem. Blijft het water langer op straat staan dan kunt u het beste Team Leefomgeving bellen. Door verstopte rioolkolkjes kan er ook water op straat blijven staan. Hiervoor kunt u Team Buitendienst bellen: (0113) 238579. Is het niet urgent dan kunt u via onderstaande link een melding doen.

Melding overlast

Melding doen

Voorkomen van water in de woning en ontlastputjes

Water in de woning kunt u voorkomen door een of meerdere ontlastputjes aan te brengen. Als deze niet aanwezig zijn dan kunt u bij een verstopping of overbelasting van de riolering een regenpijp doorzagen. Het water stroomt dan grotendeels buiten de woning weg, in plaats van binnen.

Wateroverlast kunt u het beste melden aan Team Leefomgeving of het calamiteitennummer. De oorzaken van wateroverlast zijn:

  • veel neerslag in korte tijd;
  • verstopte huisaansluiting door bijvoorbeeld vuil, boomwortels of breuk;
  • te weinig capaciteit van de huisriolering;
  • ontluchtingsproblemen van de huisriolering.

Ontlastputjes bij de regenpijpen voorkomen meestal schade in de woning bij verstoppingen en overbelasting van de riolering. Problemen met de verzekering kunnen hierdoor voorkomen worden.

Een ontlastputje is een PVC-hulpstuk wat beneden het vloerpeil wordt aangebracht. De plaatsing van deze putjes is voor nieuwbouw sinds 1991 verplicht.

Wilt u meer weten?

Bel dan tijdens kantooruren de heer P. Joosse 06-52560914 of de heer R. Meijers 06-52560924 van Team Leefomgeving.

Storingen of kolk verstopt?

Meldt u dit aan Team Buitendienst, telefoonnummer (0113) 238579. Dit nummer kunt u ook buiten kantooruren of bij ernstige problemen bellen. Moet het probleem niet direct verholpen worden? Dan kunt u uw vraag of opmerking ook mailen naar info@borsele.nl

Principeschets gemengde rioolhuisaansluiting