Uitgeschreven tekst videoboodschap
Miranda Valk, gemeente Borsele
Hallo, ik ben Miranda Valk, beleidsmedewerker van de gemeente Borsele en projectleider van het project nieuwe brandweerpost Heinkenszand. U kijkt nu naar een film waarin wij u informatie geven over de planologische procedure en het schetsontwerp van de nieuwe brandweerpost. De post is gepland op de hoek van de Guldenroedestraat en de Hoefbladstraat. Heinkenszand heeft altijd al een vrijwillige brandweerpost gehad. Sinds 1986 is de post gevestigd aan de Stenevate 6 in Heinkenszand. In 2016 heeft de Veiligheidsregio Zeeland de brandweerposten van Heinkenszand en ’s-Heer Arendskerke samengevoegd. De post aan de Stenevate ligt nu niet meer centraal in het dekkingsgebied en voldoet ook niet meer aan de eisen van een moderne brandweerpost. Daarom hebben de Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Borsele samen onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor een nieuwe brandweerpost in Heinkenszand. Uit dit onderzoek blijkt dat de locatie op de hoek van de Guldenroedestraat en de Hoefbladstraat de beste locatie is. De gemeenteraad van Borsele heeft op 9 april 2019 met deze locatie ingestemd. Met deze film willen wij u informeren over het gebouw en de groene inrichting van de locatie. Architect Martin Fierloos van Fierloos Architecten uit Goes laat u aan de hand van sfeerbeelden zien hoe het plan eruit ziet. De brandweerpost kan nu nog niet gebouwd worden. Eerst moet een planologische procedure gevolgd worden om het bestemmingsplan aan te passen. Manon Frankhuizen van stedenbouwkundig bureau Rothuizen zal u hier een toelichting over geven. Mocht u na het zien van deze film nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met mij op. Ik geef nu graag het woord aan Martin Fierloos.
Martin Fierloos, Fierloos Architecten
Hallo, ik ben Martin Fierloos, architect van de nieuwe brandweerpost in Heinkenszand. Wij hebben opdracht gekregen om een plan te maken in een van te voren met de buurt besproken landschappelijke invulling. Op de tekening zijn twee landschappelijke elementen zichtbaar: het bomenraster en een talud. Het talud zal tegen het gebouw worden aangelegd, zodat het zicht vanuit de Hoefbladstraat op het bouwwerk deels wordt weggenomen door groen. Het gebouw is iets gedraaid ten opzichte van de overige bebouwing, zodat de remisedeuren gericht zijn op de toegang van de wijk. Het beoogt ook op deze manier zo min mogelijk gericht te zijn naar de woonwijk. Het parkeren is gesitueerd voor de brandweerpost in een groene setting van doorgroeitegels. Het gebouw kent 2 stallingplaatsen voor een brandweerwagen en eventueel een busje of aanhanger. De toegang is aan de voorzijde van het pand. Op de begane grond zijn de toiletten en doucheruimten, bergruimte en installatieruimten en een trapopgang naar de verdieping gesitueerd. Op de verdieping is een instructieruimte, een keuken met bijkeuken en een spreekruimte gesitueerd. Vanuit de instructieruimte is zicht op de remiseruimte. Aan de achterzijde is nog een bergruimte en installatieruimte welke bereikbaar zijn vanuit de remise. Het pand heeft twee gevels met gevelopeningen: de voorgevel met de 2 remisedeuren en een entreedeur. En de rechter zijgevel met raamopeningen en aan de achterzijde een toegangsdeur en deuren naar de afvalruimte en technische ruimte. De twee andere gevels zijn blinde gevels waartegen het talud is aangelegd. De gevels bestaan uit verticale houten delen en een grondkering van beton gemengd met grind. Hier ziet u een beeld van het aanzicht vanuit de Guldenroedestraat, ongeveer ter hoogte van de bushalte en rechts iets verder vanuit het assurantiekantoor. In deze vogelvluchtperspectieven ziet u hoe het gebouw is ingebed in een groene omgeving. Tot slot nog een beeld van het uiterlijk van het pand. Een ingetogen pand, met donkere houten delen. Aan de achterzijde een keerwand van beton gemengd met grind. En een zwart metalen roostergevel ter plaatse van de installatieruimte en afvalbergruimte. Wij hopen u hiermee een goed beeld te hebben kunnen geven van de ruimtelijke vormgeving van de brandweerpost. Ik geef nu graag het woord aan Manon Frankhuizen.
Manon Frankuizen, Rothuizen Architecten en Adviseurs
Goedendag, mijn naam is Manon Frankhuizen, ik ben jurist en werkzaam bij Rothuizen, een stedenbouwkundig adviesbureau in Zeeland. Wij zijn gevestigd in Middelburg en we hebben de opdracht ontvangen van de gemeente Borsele om het ontwerp – zoals zojuist is toegelicht door Martin Fierloos – planologisch te verankeren. De ontwikkeling wordt vastgelegd in een bestemmingsplan en een bestemmingsplan is een burgerbindend plan. Een bestemmingsplan bestaat uit 3 delen: een toelichting, verbeelding en regels. In de toelichting staan alle aspecten die relevant zijn voor een ontwikkeling, bijvoorbeeld bodem, water en akoestiek zijn benoemd en getoetst. Vervolgens is er een verbeelding. Op de volgende sheet ziet u de verbeelding. Hierin ziet u welke bestemmingen en bouwmogelijkheden er bestaan. U ziet een maatschappelijke bestemming, een groenbestemming en eveneens een woonbestemming, welke conserverend is opgenomen, daarin zijn geen ontwikkelingen voorzien. De ontwikkelingen zijn voorzien binnen het maatschappelijke vlak, zoals u kunt zien een brandweerpost. Op de volgende sheet ziet u, dat we het ontwerp van de architect strak hebben ingepast. Het ontwerp is weergegeven op de maatschappelijke bestemming. Vervolgens bestaat een bestemmingsplan ook uit regels. U ziet hier de bestemmingen en de bouwaanduidingen en de bouwmogelijkheden, doch de bouwen gebruiksmogelijkheden zijn nader gedetailleerd vastgelegd in de regels. Daarmee heeft u een bestemmingsplan: een toelichting, verbeelding en regels. Een bestemmingsplanprocedure bestaat in beginsel uit 3 fasen: fase 1 het voorontwerp, fase 2 het ontwerp en fase 3 de vaststelling. In alle fasen wordt een bestemmingsplan ter inzage gelegd. Eenieder kan dan zijn reacties indienen. Thans bevinden wij ons in de fase van het voorontwerp. Het voorontwerp is raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het voorontwerp ligt ter inzage tot en met 26 mei. Tot die periode kunt u uw schriftelijke reactie indienen zoals is aangegeven via de e-mail of kunt u contact opnemen met Miranda Valk. Dank u wel voor uw aandacht