Sluiting woning ‘s-Gravenpolder na eerdere vondst hennepkwekerij

Burgemeester Gerben Dijksterhuis heeft besloten een huurwoning in ‘s-Gravenpolder te sluiten omdat daar in oktober 2021 een hennepkwekerij werd aangetroffen. Het pand is op maandag 22 november afgesloten en verzegeld door politie en de gemeente.

In oktober trof de politie tijdens een onderzoek naar het vervaardigen van verdovende middelen een hennepkwekerij aan in een huurwoning in ‘s-Gravenpolder. De politie trof er onder meer 78 hennepplanten, 6 speciale lampen en een aan- en afzuiginstallaties aan. De kwekerij was professioneel ingericht en verliep automatisch via een tijdschakelaar. Ook werd er illegaal stroom afgetapt. Hieruit concludeert burgemeester Dijksterhuis dat het gaat om een handelshoeveelheid drugs en heeft hij besloten om de woning tijdelijk te sluiten. Het pand is op maandag 22 november afgesloten en verzegeld door politie en de gemeente voor de duur van zes weken.

Sluitingstermijn

Normaliter geldt een sluitingstermijn van drie maanden. In dit geval heeft de burgemeester echter besloten de sluitingstermijn met de helft in te korten. In artikel 13b van de Opiumwet staat een specifiek afwegingskader voor huurwoningen. Het uitgangspunt is daarbij (nog steeds) de daadwerkelijke sluiting van de woning. Het biedt de woningcorporatie echter wel de mogelijkheid om de woning al sneller opnieuw aan te bieden op de krappe woningmarkt. De maatregel gaat in op maandag 22 november 2021 en duurt tot en met maandag 3 januari 2022.

Drugsbeleid

Handel van drugs is een gevaar voor de samenleving. Het tast de veiligheid en de gezondheid van inwoners aan. Ook leidt drugshandel en drugsgebruik tot overlast. Drugshandel wordt veelal aangestuurd door criminele organisaties en gaat vaak gepaard met geweld en andere criminele activiteiten. Naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie, is een stevige bestuurlijke aanpak nodig om deze problemen aan te pakken.

De Opiumwet geeft de burgemeester daarom de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden door een drugspand te sluiten. Zo’n maatregel wordt genomen om de bekendheid van het pand als locatie waar drugs wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt teniet te doen, zodat klanten en dealers geen gebruik meer maken van dat pand voor de handel in drugs. Duidelijk moet worden dat het pand niet meer beschikbaar is voor drugshandel.

Veiligheid is niet alleen een taak van de politie en de gemeente. Burgemeester Dijksterhuis roept inwoners dan ook op om verdachte situaties te melden bij de politie (0900 88 44). Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 70 70). Samen kunnen we de gemeente veilig houden.