Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten
Meer dan de helft van de jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Zeeland ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.
Mentale gezondheid onder druk
De helft van de jongvolwassenen ervaart psychische klachten en de helft voelt zich vaak tot zeer vaak gestrest. Meest genoemde redenen zijn stress door studie of school, de combinatie van alles wat zij moeten doen en de eisen die zij aan zichzelf stellen. Van de jongvolwassenen in Zeeland heeft een derde een enkele keer tot heel vaak suïcidale gedachten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. Eén op de 20 jongvolwassenen dacht hier zelfs vaak tot heel vaak serieus over na. De mentale gezondheid van vrouwen lijkt slechter dan die van mannen.
Jongvolwassenen voelen zich vaak eenzaam
Bijna twee derde van de deelnemende jongvolwassenen is eenzaam. Een derde voelt zich sterk eenzaam. Zowel emotionele (71%) als sociale (62%) eenzaamheid komt veel voor onder jongvolwassenen. Emotionele eenzaamheid uit zich in het gemis van relaties met een hechte band, terwijl sociale eenzaamheid het gemis is van contacten met vrienden, familie en kennissen.
Zes op de tien jongvolwassenen had hulp of steun nodig
Op basis van dit onderzoek is niet te zeggen in welke mate psychische klachten onder jongvolwassenen een gevolg zijn van de coronaperiode. Toch blijkt dat deze periode zeker impact had op een groot deel van deze groep. Zes op de tien Zeeuwse jongvolwassenen had tijdens de coronaperiode hulp of steun nodig, met name omdat zij niet lekker in hun vel zaten. Jongvolwassenen die kampen met psychische klachten, eenzaam zijn en/of het moeilijk vinden stressvolle gebeurtenissen te doorstaan, gaven vaker aan hulp of steun nodig te hebben. Het is belangrijk dat jongvolwassenen gezien worden en passende hulp krijgen, juist ook ná de coronaperiode.