Ruim 21 miljoen uit klimaatfonds voor versterking leefkwaliteit

De regio Zeeland ontvangt 50 miljoen euro uit het klimaatfonds. Het Rijk stelt dit geld beschikbaar voor de versterking van de leefkwaliteit in de omgeving van locaties waar elektriciteit van windparken op zee aan land komt. Binnenkort ontvangen de gemeenten Borsele, Noord-Beveland, Middelburg, Veere, Goes, Vlissingen, Kapelle en Reimerswaal ieder een deel hiervan. De gemeente Borsele ontvangt ruim 21 miljoen. Dit is het startsein voor de uitvoering van de projecten.

De gelden (gebiedsinvesteringen) uit het klimaatfonds zijn een extra impuls voor de regio. Met de gelden zijn projecten mogelijk met een positieve invloed en impact op het gebied. De thema’s waarbinnen projecten moeten passen zijn: ‘Behoud & versterken natuur’, ‘Verbeteren fysieke leefomgeving’, ‘Versterken regionale economie’ en ‘Versnellen energietransitie’. 

Projecten

De gemeenten en provincie investeren onder meer in de vergroening van de leefomgeving, het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen en particuliere woningen, speelvoorzieningen, het oplossen van knelpunten in de infrastructuur, de versnelling van de energietransitie en duurzame energieoplossingen.

Borselse projecten

  • Behoud en versterking natuur

    In de gemeente Borsele gaat het geld bijvoorbeeld naar behoud en versterking van natuur. In de kernen gaat het om de realisatie van dorpsbossen, parkachtige uitloopgebieden, nieuwe wandelpaden, natuurvriendelijke oevers en het aanbrengen van ontbrekende boomstructuren. In het buitengebied gaat het om het aanbrengen van groenelementen ter bevordering van de biodiversiteit op landbouwgronden, op erven en op gronden van terreinbeheerders. 
     

  • Lokaal Impact Fonds

    Wij willen ook samen met onze inwoners en dorpsraden een Lokaal Impact Fonds opzetten. Een nog op te richten stichting geeft vanuit dit fonds donaties aan lokale initiatieven die zich richten op de versterking van de gemeenschap of een impuls geven aan het verenigingsleven. Ook kan er gedacht worden aan financiële ondersteuning van binnen- en buitenactiviteiten, ontmoetingsplekken, de lokale recreatieve infrastructuur, culturele activiteiten, evenementen, natuuractiviteiten en de beleving van de natuur.
     

  • Verbeteren van de leefomgeving

    Verder gaat er geld naar het opstellen van de nieuwe visie voor de Sloerandzone, het versterken en oplossen van knelpunten op wegen en het opknappen van het eindpunt van de Stoomtrein Goes-Borsele in Hoedekenskerke. Ook worden sportfaciliteiten in onze gemeente versterkt, onder meer met de aanleg van nieuwe padelbanen, veldrenovatie en nieuwe kleedlokalen voor Apollo ’69 en verbouwing van de kleedlokalen bij Luctor Heinkenszand. En er gaat geld naar de vernieuwing van de vissteigers rondom de Stelleplas.
     

  • Versnellen en toepassen (duurzame) energietransitie

    Daarnaast staat ook de verduurzaming en renovatie van dorpshuizen op de planning. Ook komen er subsidies voor het verduurzamen van woningen.
     

  • Versterken regionale economie

    De gemeente wil ook graag bedrijven op weg helpen met de verduurzaming van hun bedrijf. Momenteel is een plan van aanpak in voorbereiding om ondernemers via bijvoorbeeld subsidies te stimuleren om aan de slag te gaan.

Vervolgstappen

Nog niet alle Borselse projecten zijn volledig uitgewerkt en/of goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit gebeurt de komende maanden. Alle projecten moeten uiterlijk in juni 2028 zijn afgerond.

Het Rijk heeft vanuit het klimaatfonds in totaal 500 miljoen euro beschikbaar voor de Gebiedsinvesteringen Netten op Zee. De 50 miljoen euro voor Zeeland is onderdeel van de eerste tranche van in totaal 210 miljoen euro. Dit geld komt uit het Europese Herstel- en Veerkrachtfonds.

Logo Europese Unie