Robotmaaiers helpen Borsele naar duurzaamheidsdoel

De gemeente Borsele slaat een nieuwe weg in door de ingebruikname van zogeheten robotmaaiers. Wethouders van de Plasse, Weststrate en Witkam verwelkomden vandaag de nieuwe robotmaaiers in de gemeente.

Momenteel beheert de gemeente Borsele 10 sportaccommodaties die wekelijks door een bemenste maaimachine worden gemaaid. Idealiter zou de gemeente alle sportvelden op vrijdag maaien in verband met een optimale grasmat voor de wedstijddagen. Dit is met de huidige werkwijze onmogelijk. Daarom is de gemeente in 2017 gestart met een pilot om het reguliere maaibeheer van sportvelden door een robotmaaier uit te laten voeren. Deze pilot is uitgevoerd op de sportaccommodatie van Hoedekenskerke en succesvol gebleken. Wethouder Weststrate: ‘Dit is een mooi voorbeeld hoe onze Buitendienst steeds op zoek is naar efficiëntere werkmethodes op het gebied van organisatie, kostenbeheersing en duurzaamheid’.

Voordelen

Deze wijziging van maaien op de sportvelden heeft verschillende voordelen. De kwaliteit van het speelveld wordt geoptimaliseerd omdat er sprake is van minder onkruiddruk. Het maaien is daarnaast niet langer afhankelijk van personele bezetting. Een ander belangrijk voordeel is dat het bijdraagt aan onze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Wethouder Witkam: ‘De robotmaaiers leveren een mooie bijdrage aan het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Borsele. Minder uitstoot van CO2 met als resultaat een mooiere grasmat doordat via deze maaimethode een goede bemesting plaatsvindt’. De robotmaaiers werken autonoom op zonne-energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van de accommodatie. De gemeente Borsele komt met de nieuwe maaimethode ook de wensen van sportverenigingen tegemoet door elke vrijdag te maaien. Wethouder van de Plasse: ‘Ik hoop dat deze nieuwe methode van maaien bijdraagt aan de kwaliteit van de velden en daardoor veel spelplezier en een spannende competitie oplevert’.

Ten slotte levert de wijziging een structurele bezuiniging op van €22.300. Die bezuiniging wordt in hoofdzaak gerealiseerd door afname in ambtelijke capaciteit.

Bovenaanzicht van de 11 robotmaaiers