Ovezande

Ovezande ligt in het hart van de Zak van Zuid-Beveland. Daarom wordt het ook wel 'een parel in de Zak' genoemd. Er zijn ongeveer 1150 inwoners. Het is een groeikern binnen onze gemeente. De inwoners en de dorpsraad hebben veel aandacht voor de leefomgeving. Daarbij wordt duurzaamheid steeds belangrijker.
Tussen 2008 en 2013 heeft Ovezande een nieuw dorpshart gekregen.

Voorzieningen en bezienswaardigheden

Er is een sportpark en een brede school met een sportzaal. Ook is er een woon-zorgcomplex. Hierin zitten ook een apotheek, fysiotherapie en huisartsen. Midden in het dorp ligt het mooi gerenoveerde dorpshuis. Hier is van alles te doen voor jong en oud. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er een supermarkt en een brood- en banketbakkerij. Senioren kunnen in de eigen omgeving blijven wonen. Dit kan zowel in de nieuwbouw als in het hart van het dorp.

Er zijn mooie gebouwen die het beeld bepalen. Zoals de Rooms-Katholieke kerk met pastorie uit 1870 in het dorpshart. Maar ook de vroegere Nederlands-Hervormde kerk uit de vijftiende eeuw. Deze staat aan het oude Kerkplein. Tegenover de kerk staat een vroegere herberg uit 1645.
In het dorpshart staat een kunstwerk. Dit staat symbool voor het eiland-verleden van Ovezande. De Schelde, met het grote open water, is dichtbij.
In de omgeving zijn prachtige bloemendijken. Als onderdeel van het wandelnetwerk 'Sporen in de Zak' is er het 'Dorps-Ommetje-Ovezande'. U kunt hier heerlijk lopen en bijvoorbeeld genieten van fruitboomgaarden met zwarte bessenteelt.
Er zijn veel verenigingen actief, voor jong en oud. Er is muziek, zang, boogschietsport, voetbal en tennis maar ook biljart en wielersport. Ieder jaar wordt Klomppop, een groot popfestijn, georganiseerd. Ook is er elk jaar een straatfestival met veel artiesten. Beide evenementen zijn in de wijde omgeving bekend.

Geschiedenis

Ovezande is ontstaan als eiland middenin de Zwake. Aan het einde van de 13de eeuw vestigden zich hier de eerste bewoners. Het eiland werd via een dam verbonden met de Oudelandse Molenpolder. Daarna groeide de bevolking. Ze groeide nog verder toen door bedijking van de nieuwe polders de oppervlakte bebouwbaar land toenam.

Ovezande heeft zich ontwikkeld als een typisch dijkdorp. Het is lange tijd een klein dorp geweest. Toch waren er meer inwoners dan in veel omringende dorpen.  Dit kwam door de uitgestrektheid van het gebied dat onder de heerlijkheid van Ovezande viel. Hierin lagen tal van grote boerenhofsteden. Er was veel vast personeel en in de oogsttijd waren er ook veel 'losse' landarbeiders en dagloners. Ovezande is dan ook door de eeuwen heen een op de landbouw gerichte gemeenschap geweest. In het dorp waren de gebruikelijke ambachtslieden, zoals de smid, de bakker, de wagenmaker, de kuiper en de timmerman.

Dorpshuis

Verenigingsgebouw 'Trefpunt'
Hoofdstraat 54
4441 AE Ovezande
tel. (0113) 655550

Voorzitter Trefpunt Ovezande:
Dhr. C.S. Vroonland
Hoofdstraat 91
4441 AC  Ovezande
0113-655861

Beheerder:
Mw. J.M. Harthoorn
Pr. Willem Alexanderstraat 27
4441 AR Ovezande
Telefoonnummer: (0113) 65 51 57
E-mail: ovezande@zeelandnet.nl

Dorpsraad

Voorzitter: 
Mevrouw Y. Claassen-Thiers
Dreef 14
4441AL Ovezande
Tel. 06-16489220
Email: y.claassen@telfort.nl

Penningmeester:
De heer J. Verbart

Secretariaat:
De heer H.J.J. Vermaire
Hoofdstraat 73
4441 AB Ovezande
tel. 06-13546340
e-mail: info@dorpsraadovezande.nl
website: www.dorpskrantovezande.nl

Leden:

  • Johan Priem
  • Theo van Vliet
  • Petra de Winter
  • Olaf Vroonland