Onderzoek inwonerspanel aardgasvrij wonen
Aardgasvrij wonen
In het Klimaatakkoord van Parijs zijn wereldwijd afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook in Nederland dragen we bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Regionaal hebben we hier afspraken over gemaakt in de Regionale Energie Strategie (RES Zeeland, zie ook www.zeeuwsenergieakkoord.nl) maar een groot deel van de acties wordt direct door gemeenten opgepakt. Eén van de landelijke afspraken is dat we woningen voor 2050 op een andere manier dan met fossiele brandstoffen en zeker ook zonder aardgas gaan verwarmen. Dit noemen we ook wel de warmtetransitie.
Om dit mogelijk te maken willen we woningen allereerst zo goed mogelijk isoleren en vervolgens met duurzame energiebronnen verwarmen. Hoe woningen op termijn van het aardgas kunnen worden losgekoppeld, en wat er nodig is om dit te organiseren omschrijven de gemeenten in de Transitievisie warmte (Tvw). De gemeente Borsele werkt nu aan de ontwikkeling van de allereerste Transitievisie warmte. Het doel is dat deze eind dit jaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld.
Wanneer dat gedaan is, gaan we deze visie vertalen naar plannen op wijk- en dorpsniveau. Dit willen we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties doen. In de afgelopen maanden hebben al heel wat inwoners met ons meegepraat. Onder andere middels het burgerpanel. In september 2021 hebben 278 inwoners van Borsele deelgenomen aan de raadpleging van het burgerpanel. Zij hebben antwoord gegeven op een groot aantal vragen. Vragen over isolatie, communicatie, subsidies en leningen, duurzame energie, restwarmte et cetera.
Enkele resultaten op een rij
Een ruime meerderheid (86%) van de respondenten is precies of ongeveer op de hoogte van wat ‘de overstap naar aardgasvrij wonen’ betekent. Meer dan 70% is op de hoogte van de noodzaak van de warmtetranisitie, het is echter niet altijd duidelijk wat dit precies voor iedereen betekent. Een deel van de respondenten heeft al een redelijk beeld van de maatregelen die zij willen nemen om het energiegebruik van hun eigen woning terug te dringen. Zo wil men elektrisch gaan koken, overstappen op een duurzaam verwarmingstoestel zoals een hybride warmtepomp en extra isolatiemaatregelen nemen. Men informeert zich veelal via internet, ondernemers en ervaringen uit de directe omgeving. De mogelijkheden van onafhankelijk advies via DuurzaamBouwloket en Energiek Zeeland zijn bij een deel van de ondervraagden bekend maar hier is zeker verbetering mogelijk. Ditzelfde is van toepassing op het gebruik van de RRE-regeling, een gemeentelijke subsidieregeling voor kleine energiebesparende maatregelen. 37% van de respondenten gaf aan voor het einde van regeling een aanvraag te gaan doen op https://www.duurzaambouwloket.nl/zeeland-rre
Hoe nu verder?
De beantwoording op de gestelde vragen helpt ons nu en in de toekomst om ons beleid nog beter af te stemmen op de behoeften van inwoners uit onze gemeente. Allereerst bij de ontwikkeling van uitvoeringsplannen op dorps- en wijkniveau maar ook bij de ontwikkeling van specifiek acties en projecten. Bovenal zorgt het er dat we echt samen optrekken in de warmtetransitie.