Omgevingsvergunning, conceptverzoek (voorheen vooroverleg)

Algemeen

Voordat u definitief een omgevingsvergunning aanvraagt, kunt u een conceptverzoek indienen. De gemeente toetst of uw plan voldoet aan het omgevingsplan en legt het voor aan de dorpsbouwmeester. Daarnaast toetst de gemeente of u de juiste gegevens hebt toegevoegd. De gemeente adviseert om altijd een conceptverzoek in te dienen. Hiermee voorkomt u dat u onnodig kosten moet maken of dat uw definitieve vergunningaanvraag onverwacht niet verleend kan worden. Het advies heeft geen juridische status en is niet openbaar.

Wat kost een conceptverzoek?

Het conceptverzoek kost € 154,50 (2024).

Dit bedrag wordt in mindering gebracht wanneer u uiteindelijk een omgevingsvergunning aanvraagt die overeenkomt met het conceptverzoek.

Hoe werkt het?

U bent niet verplicht om een conceptverzoek in te dienen. Wanneer u vooraf meer zekerheid wilt hebben over uw aanvraag voordat u bijvoorbeeld voorbereidende kosten maakt, kan het voor veel duidelijkheid zorgen. U maakt een ontwerpplan waarbij duidelijk de bestaande en nieuwe toestand is aangegeven. Dit bestaat uit een situatietekening, plattegronden, gevelaanzichten en doorsneden, toe te passen kleuren en materialen. Het is belangrijk dat u de tekening voorziet van maatvoering en aangeeft waar u de ruimten voor wilt gebruiken. Uw plan kan dan getoetst worden aan de Beeldkwaliteitsnota Borsele en het Omgevingsplan.
Ook toetst de gemeente of u de juiste gegevens en onderzoeken hebt ingediend voordat u het verzoek definitief indient.

Hoe vraag ik een conceptverzoek aan?

Een conceptaanvraag kunt u indienen via het Omgevingsloket
U start een aanvraag op de pagina "Aanvragen". Bij stap 7 "Verzoeken indienen" kunt u kiezen voor het indienen als conceptverzoek.