Noodopvang Heinkenszand
Het dagelijks bestuur van de gemeente Borsele heeft een perceel aan de rand van Heinkenszand aangewezen als beoogde locatie voor de realisatie van tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) beoordeelt de komende weken of de locatie voldoet om voor de duur van maximaal 13 maanden 100 asielzoekers noodopvang te bieden. Als het COA op deze locatie een opvang realiseert, voldoet Borsele aan de afspraken die met de Zeeuwse overheden zijn gemaakt om gezamenlijk uitvoering te geven aan de Spreidingswet. Voor een kleine gemeente zoals Borsele is het lastig om langdurige opvang te organiseren, daarom denken wij dat deze tijdelijke oplossing een goede keuze is. Tijdelijke opvang biedt ons de flexibiliteit om snel in te spelen op de huidige noodsituatie zonder langdurige verplichtingen aan te gaan. Op deze pagina leest u meer informatie en onderaan vindt u de meestgestelde vragen.
Onder de Spreidingswet heeft iedere gemeente de wettelijke taak om geschikte locaties aan te leveren voor asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de (realisatie van) opvang en begeleiding van asielzoekers.
Locatie aan rand Heinkenszand
Om voor de zomer plek te bieden aan noodopvang voor 100 asielzoekers was haast geboden. Daarom zocht Borsele naar een locatie bij een grotere kern, dichtbij voorzieningen, dichtbij uitvalswegen én op grond die snel beschikbaar kon zijn. Uiteindelijk viel de keuze op een perceel aan de rand van het dorp naast nieuwbouwwijk Platepolder in Heinkenszand. Deze grond ligt aan de Zuidzaksedijk, tegen de Drieweg en Heinkenszandseweg aan, zie afbeelding onderaan de pagina. De grond is in eigendom van de gemeente Borsele.
Hoe ziet het eruit en voor wie is het?
Het gaat om een tijdelijke noodopvanglocatie. Dat betekent dat er geen permanente gebouwen neergezet worden. Het COA spreekt in dit soort gevallen vaak over een paviljoen. Het is nog niet bekend welke groepen mensen op deze noodlocatie opgevangen gaan worden. Gezien de tijdelijkheid van de opvang zal de samenstelling waarschijnlijk wisselend zijn. De gemeente zet zich richting het COA in om gezinnen met kinderen op te vangen op de locatie. Zodra het COA heeft besloten om met de locatie verder te gaan, verwacht Borsele meer duidelijkheid te krijgen.
Hoe verder?
Het dagelijkse bestuur van de gemeente Borsele heeft de locatie formeel aangewezen als beoogde locatie voor tijdelijke noodopvang. Het COA onderzoekt nu de mogelijkheden van de locatie. Borsele verwacht voor eind maart te horen van het COA of zij het perceel in gaan zetten voor tijdelijke noodopvang. Als het COA positief besluit, sluiten de partijen een bestuursovereenkomst en zet Borsele de voorbereidingen en de vergunningenprocedure in gang. Ook moeten er afspraken met andere partijen, zoals scholen en zorgaanbieders, worden gemaakt. Ook moet het COA met de directe omgeving in gesprek over eventuele gevolgen van de noodopvang. De noodopvang moet in het derde kwartaal van dit jaar gerealiseerd zijn.
Meest gestelde vragen
-
De nood is nog steeds hoog in Nederland. Onder de Spreidingswet moet iedere gemeente bijdragen aan de opvang van asielzoekers. De gemeente Borsele is wettelijk verplicht om langdurige, duurzame opvang voor 139 asielzoekers te realiseren voor minimaal 5 jaar. Op basis van afspraken met de Zeeuwse overheden en het besluit van Minister Faber op 20 december 2024, heeft de gemeente Borsele ingestemd om een locatie te zoeken voor een tijdelijke noodopvang van maximaal 100 asielzoekers voor 13 maanden.
-
De voorgestelde locatie die het COA nu gaat beoordelen is een stuk land naast de nieuwbouwwijk Platepolder in Heinkenszand. Deze grond ligt aan de Zuidzaksedijk, tegen de Drieweg en Heinkenszandseweg aan, zie afbeelding onderaan deze pagina. De grond is in eigendom van de gemeente Borsele.
-
Als het COA de locatie geschikt vindt, sluiten we als gemeente en COA een bestuursovereenkomst. Daarna zetten we als gemeente de vergunningenprocedure in gang. Het COA is verantwoordelijke voor de realisatie van de opvang. We verwachten dat de asielzoekers er dan in het derde kwartaal kunnen wonen.
-
De gekozen locatie is momenteel landbouwgrond, wat betekent dat er nog veel werk moet worden gedaan om deze geschikt te maken voor de tijdelijke noodopvang. Dit omvat het bouwen van de benodigde voorzieningen en infrastructuur om de opvang van maximaal 100 asielzoekers mogelijk te maken. Het gaat om een tijdelijke noodopvanglocatie. Er worden geen permanente gebouwen neergezet. Het COA spreekt in dit soort gevallen vaak over een paviljoen.
-
De gemeente stelt de grond beschikbaar voor de noodopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor alle andere zaken die nodig zijn om de opvang te realiseren. Dit betekent dat het COA ook de kosten draagt voor de bouw en inrichting van de opvanglocatie.
-
Omdat er snel een plek moest worden gevonden om voor de zomer noodopvang te bieden aan 100 asielzoekers, was haast geboden. We zochten een locatie bij een grotere kern, dichtbij voorzieningen en uitvalswegen, en op grond die snel beschikbaar was. Daarom kozen we voor een perceel naast de nieuwbouwwijk Platepolder in Heinkenszand, dat eigendom is van de gemeente.
De ervaring leert dat iedere voorgestelde locatie leidt tot tegengestelde belangen. Omdat dit een tijdelijke locatie voor maximaal 13 maanden is, heeft het college voor deze aanpak gekozen.
We hechten er wel veel waarde aan dat het COA – als zij verder gaan met deze locatie – omwonenden en inwoners van Heinkenszand goed meenemen in wat het betekent om een noodopvang in de buurt te hebben.
Op het moment dat een aanvraag voor een (tijdelijke) vergunning wordt ingediend, dan wordt dat gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. In principe wordt binnen acht weken na het indienen een besluit genomen. Dat besluit wordt ook gepubliceerd. Binnen zes weken na de besluitdatum kan de vergunning worden ingezien en is er de mogelijkheid om bezwaar in te dienen.
-
We willen benadrukken dat de opvang tijdelijk is. De gemeente werkt nauw samen met het COA om ervoor te zorgen dat het voor alle bewoners prettig wonen is en blijft.
-
Als het COA akkoord gaat met de locatie, dan ondertekenen we een bestuursovereenkomst. Hierin staat dat er maximaal 100 mensen voor maximaal 13 maanden kunnen verblijven. Die 13 maanden beginnen te tellen vanaf het moment dat de eerste bewoner arriveert. Voor ons is het belangrijk dat de noodopvang niet langer duurt dan die 13 maanden. Het doel is dat de noodopvang uiterlijk op 1 januari 2027 weg is.
-
Dan staat de gemeente Borsele nog steeds aan de lat om een locatie aan te dragen waar voor de duur van 13 maanden 100 mensen kunnen worden opgevangen. We moeten dan verder zoeken naar een geschikte plek.
-
Er is gekeken naar een locatie bij Stelleplas, maar deze voldeed niet aan de eisen van het COA. Ook zijn er nog twee andere locaties onderzocht in de buurt van de huidige locatie, maar deze lagen dichter bij huizen. Daarom hebben we gekozen voor de huidige locatie.
-
Het COA onderzoekt nu de mogelijkheden op deze locatie. Ze kijken naar verschillende voorwaarden zoals de geschiktheid van de grond, veiligheid en of het in de buurt is van voldoende voorzieningen zoals winkels. Als de locatie aan de voorwaarden van het COA voldoet, worden de afspraken vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst tussen de gemeente en het COA. Dit zal naar verwachting voor eind maart gebeuren.
-
Wie er uiteindelijk opgevangen worden is niet bekend. Maar de verwachting is dat de samenstelling wisselend zal zijn omdat het tijdelijke opvang is. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de vluchtelingen. Desalniettemin zal de gemeente bij het COA aandringen op de plaatsing van gezinnen.
-
Inwoners kunnen met hun vragen contact opnemen met de gemeente Borsele. Dit kan via noodopvang@borsele.nl of via het algemene telefoonnummer 0113 238383.
-
Als inwoners willen helpen, zijn er verschillende manieren waarop ze betrokken kunnen raken. Het COA zal binnenkort meer informatie geven over specifieke mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen of andere vormen van ondersteuning te bieden.