Strandje Baarland voorzien van voldoende zand voor vier jaar
Een bijzondere samenwerking tussen Comfortcamping Scheldeoord, Rijkswaterstaat, het Vlaamse bedrijf TMSZ (een Joint-Venture tussen DEME en Jan De Nul), de Vlaamse overheid en de gemeente Borsele zorgt ervoor dat het strandje bij Baarland voor de komende jaren weer een aantrekkelijke locatie is om te recreëren. In de week van 6 maart wordt strandje Baarland ter hoogte van Strandbrasserie de Landing weer opgespoten met 20.000mᶟ zand uit de Westerschelde.
Het strandje Baarland is vanaf 6 maart niet meer toegankelijk voor publiek in verband met voorbereidende werkzaamheden. Tijdens het opspuiten is het strand gesloten voor publiek in verband met gevaar van drijfzand. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind maart afgerond. Vanaf de Zeedijk zijn de werkzaamheden wel te aanschouwen.
Sinds jaren werken Comfortcamping Scheldeoord en de gemeente Borsele samen aan het herstel en (toekomstig) onderhoud van het strandje Baarland. Sinds 1965 was er al sprake van een gemeentelijk recreatiestrand op die locatie, maar door activiteiten zoals slibstortingen en de dijkverzwaring in 1988 waren het strandje en haar recreatiefunctie verloren gegaan.
In 2006 werd het strand voor het eerst in ere hersteld door een zandsuppletie van ruim 20.000mᶟ. Ook toen was er al een belangrijke bemiddelende rol weggelegd voor Rijkswaterstaat. Zij bracht de initiatiefnemers, de Vlaamse overheid en THV Zeeschilder, bijeen.
Omdat de vaargeul van de Westerschelde door de Vlaamse overheid onderhouden wordt, zag Rijkswaterstaat de kans om tegen de laagst maatschappelijke kosten het strandje Baarland in ere te herstellen. In plaats van het gebaggerde zand af te zetten buiten de vaargeul van de Westerschelde, deden de partijen de toezegging om enkel tegen de meerkosten het zand door de rainbow techniek op te spuiten. Dat opspuiten gaat met een snelheid van 60mᶟ per minuut.
Sindsdien wordt het strandje iedere vier jaar dankzij deze samenwerking weer opgespoten. Dat is noodzakelijk omdat door de stroming en het stormseizoen er ieder jaar weer een deel van het zand wegspoelt. Hiermee blijft het strand een aantrekkelijke plaats om te recreëren. Strandje Baarland is het bewijs dat samenwerking buiten de eigen beheersgrenzen tot belangrijke maatschappelijke waarde kan leiden.