Stem op de Kastelein in Oudelande als boom van het jaar 2021!
De kastanjeboom van Oudelande is als de baas van een stamkroeg. Voor inwoners is hij als een baken midden in het dorp, een ontmoetingsplek en soms zelfs letterlijk een toevluchtsoord. De Kastelein maakt kans om Boom van het jaar 2021 te worden. Helpt u mee? Stemmen kan tot 18 oktober 2021 via www.boomvanhetjaar.nl.
De kastelein van Oudelande
Als deze boom verhalen kon vertellen… De kastanjeboom van Oudelande is als de baas van een stamkroeg. Met al zijn levenservaring is hij niet snel onder de indruk. Voor inwoners is hij als een baken midden in het dorp, een ontmoetingsplek en soms zelfs letterlijk een toevluchtsoord. Stevig geworteld in de dorpsgemeenschap en zo vertrouwd. Gewoon, maar eigenlijk heel bijzonder. In het dorp zeggen de mensen: “de kastanje is geen boom, maar een inwoner van Oudelande.”
Verder vertellen de mensen dat ze in Oudelande wel een borreltje lusten. Op het etiket van het plaatselijke drankje ‘Aever en Ooi’ prijkt de kastanje. En al bij het planten van de kastanjeboom rond 1890 stopt de jongerenvereniging volgens overlevering een fles sterke drank in het plantgat. Rond de boom verrijst een ronde ‘klapbanke’; een bank met de zitting naar binnen, zodat mensen elkaar aan kunnen kijken tijdens het ‘klappen’ (nieuwtjes uitwisselen). De boom komt niet ongeschonden uit de oorlog. Zoals veel Zeeuwen houdt hij liever voor zichzelf wat hij heeft meegemaakt. Een beschadiging aan de stam draagt hij als een litteken. In 1953 breken de dijken door en zout water stroomt de polders in. Ook het dorp komt onder water te staan. Het hele dorp? Nee, het hoogste deel met de school, het café, de kerk en de kastanje blijven precies droog. Mensen worden met een roeiboot naar het plein gebracht. Aan de leuningen van de klapbank zijn koeien, paarden en andere gered vee vastgebonden. Iets verderop zijn in allerijl stro, hooi en landbouwwerktuigen op het droge gebracht.
Hij is er al lang niet meer, die school pal naast de boom, maar het was zo’n ouderwetse met hoge ramen waardoor je als kind niet naar buiten kon kijken. Voor de zekerheid waren de ramen ook nog van gebrobbelde matglazen ruiten voorzien. Tijdens het speelkwartier vormde de boom met de klapbanke het middelpunt van het speelplein: bokkerijden, verstoppertje, de ‘buut’. Voor oudere kinderen fungeert de kastanjeboom als hangplek, ook al toen dit woord nog niet was uitgevonden. Hele generaties hebben kastanjes geraapt en ze uit de boom geknuppeld. Of ze klommen zelf in de boom, wat overigens niet mocht. Er zijn mooie foto’s van ondernemende kinderen die de kastanjes in potjes stoppen en de jonge nakomelingen verkopen voor 1 euro. En wat te denken van de vele trouwrapportages. Het is een geliefde plek voor fietsers om te pauzeren. En nog altijd is de kastanjeboom het middelpunt bij het Oogstfeest en andere festiviteiten in Oudelande. Pasen, Koningsdag, Halloween of Kerst? De boom krijgt een passende versiering en wordt soms zelfs aangekleed. Uiteraard drinken de vrijwilligers na afloop een drankje op de klapbanke!