Expathotel/ontwikkeling Middengebied

Diverse ondernemers hebben aangegeven behoefte te hebben aan huisvesting voor hun tijdelijke werknemers.

Onderzoek behoeften

We hebben onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke behoefte hiervan. Het onderzoek richtte zich hoofdzakelijk op werknemers die voor een langere tijd in ons land verblijven, de zogenaamde expats. We hebben een werkgroep Expathotel ingesteld met twee vertegenwoordigers uit het dorp. We hebben diverse gesprekken gevoerd met belangenorganisaties, bedrijven en detacheerders. Deze gesprekken hebben ons inzicht gegeven in de vraag vanuit de markt en de behoefte van de werknemers zelf.

Conclusies

We hebben het onderzoek inmiddels afgerond. Onze conclusie is dat de vraag naar buitenlandse arbeidskrachten de komende jaren zal blijven bestaan. Uit het onderzoek kwam echter ook naar voren dat er nog andere doelgroepen zijn die op zoek zijn naar tijdelijke huisvesting. De deskundigen gaven aan dat bij het ontwikkelen van een huisvestingsvoorziening voor tijdelijke bewoning, er ruimte moet zijn om de huisvesting breed in te kunnen zetten. Om een dergelijk project te laten slagen, werd ons geadviseerd om huisvesting te realiseren voor een diversiteit aan doelgroepen. Hierbij kan gedacht worden aan spoedzoekers, jongeren, starters, statushouders en dergelijke. In verband met dit advies, hebben we ons oorspronkelijke plan om alleen een expathotel te realiseren laten varen en hebben we de plannen gewijzigd naar een bredere doelgroep. 

Ontwikkeling Middengebied

Ons plangebied was in eerste instantie het terrein waar nu het dorpshuis is gesitueerd aan de Hertenweg. Omdat in het aangrenzende gebied de gereformeerde kerk en GEO-Energie ook plannen hadden en Beveland Wonen hun woningen aan de Hertenweg gingen slopen, hebben we het plangebied uitgebreid met deze locaties. We hebben het project nu omgevormd naar “Ontwikkeling Middengebied”. Het doel is om de uitstraling van het betreffende gebied sterk te verbeteren.

We hebben intussen het kavel van Beveland Wonen aan de Hertenweg gekocht. Met de andere partijen uit het Middengebied hebben we diverse gesprekken gehad over hun plannen. De gereformeerde kerk had in eerste instantie plannen om de bestaande kerk uit te breiden, maar dit is veranderd in complete nieuwbouw. Hiervoor hebben ze grond aangekocht van het naastgelegen kavel van GEO Energie. De gebouwen van GEO Energie naast de kerk worden gesloopt en we hebben afspraken gemaakt over de aanleg van een ontsluitingsweg. GEO Energie heeft intussen zijn plannen voor de verbouw van zijn andere panden ook gereed. Na realisatie van deze plannen blijven er van de kerk en GEO Energie kavels over die we mee kunnen nemen in de ontwikkeling van het Middengebied.

We zijn nu bezig met het voorbereiden van de verkoop van grond en gebouwen, samen met de gereformeerde kerk en GEO Energie. Het is de bedoeling dat een toekomstige koper ook een stedenbouwkundig plan maakt en uitvoert. We gaan hiervoor een document opstellen waarin we beschrijven wat we voor ogen hebben met het gebied. Dit gaan we in de loop van dit jaar verder uitwerken.

De nieuwbouw van de gereformeerde kerk is gereed. We zien dit als een eerste stap in de vernieuwing van het Middengebied. De verdere stappen die we nu gaan zetten zijn mede afhankelijk van het tijdstip waarop de andere kavels beschikbaar komen.