Klimaatstraat Margrietstraat

We zijn samen met inwoners, ondernemers en organisaties aan het onderzoeken hoe Nieuwdorp klimaatbestendig en energieneutraal kan worden.

Het realiseren van de klimaatstraat in de Prinses Margrietstraat is een eerste stap. We hebben voor deze straat gekozen omdat de Prinses Margrietstraat in slechte staat van onderhoud verkeert en verkeerskundig kan worden verbeterd. Uitgangspunt voor de herinrichting is dat we de straat inrichten volgens de toekomstige richtlijnen van een klimaatstraat. Dit betekent dat we wateroverlast voorkomen. We infiltreren het water in de bodem en uiteindelijk voeren we dit af. We maken ruimte voor groen en parkeren in de straat.

We hebben een plan gemaakt voor de herinrichting van de Prinses Margrietstraat. Het ontwerp is vastgesteld door de gemeenteraad (8 juli 2021).

De werkzaamheden aan de Prinses Margrietstraat zijn inmiddels afgerond. We hebben de klimaatstraat op 19 juni 2023 officieel geopend. 

Herinrichting

We hebben bij de herinrichting rekening gehouden met duurzaamheid en klimaatsveranderingen zoals hevige regenval en hittestress. Om dit te kunnen realiseren hebben de nutsbedrijven (KPN, Enduris en Evides) diverse kabels en leidingen in de straat verlegd naar de oneven zijde van de straat. Hierdoor is er in de bodem ruimte ontstaan om een groenstrook aan te leggen. Aan de even zijde van de straat hebben we een groenstrook aangelegd waar het regenwater in opgevangen wordt. Het regenwater kan terug in de bodem infiltreren. Overtollig regenwater voeren we met behulp van een infiltratieriool af naar open water in het dorpsbos. De groenstrook planten we in met vaste planten en bomen wat de biodiversiteit bevordert en hittestress tegengaat. In de bestaande groenstrook aan de kant van de Hertenweg hebben we een aantal bomen gerooid. Hiervoor in de plaats hebben we de nieuwe boomstructuur vanuit de Prinses Margrietstraat doorgetrokken. De  lantaarnpalen hebben we verplaatst naar de oneven zijde van de straat. Op deze manier creëren we een optimale lichtverdeling in de straat, rekening houdend met de aan te planten bomen. Door de groenstrook hebben we inritten van gebakken klinkers aangelegd. 

Op het kruispunt van de Prinses Margrietstraat met de Hertenweg hebben we een uitbuiging in de rijbaan gemaakt waardoor het verkeer op de Hertenweg af moet remmen. 

Voor de verdere inrichting als klimaat-/energiestraat hebben we van de provincie Zeeland een subsidie van € 100.000 ontvangen. Behalve de herinrichting van de Prinses Margrietstraat hebben we ook de volgende zaken hiervan moeten uitvoeren:

  • Een procesaanpak ontwikkelen.
  • Een informatiefolder ontwikkelen voor het klimaatbestendig inrichten van een tuin.
  • Samen met de inwoners van de klimaat-/energiestraat een tekensessie organiseren.

 

Naast alle maatregelen die wij in de straat nemen, willen we ook bereiken dat de bewoners van de straat zorgen voor verkoeling en een verminderd risico op wateroverlast. We hebben daarom voor de bewoners van de Prinses Margrietstraat een tuinontwerp avond gehouden. Zij kregen tijdens de avond van een professionele tuinarchitect tips en tricks voor hun tuin om rekening te kunnen houden met het veranderende klimaat. Ook hebben tijdens deze avond verschillende inwoners samen met de tuinarchitect een gratis tuinschets gemaakt om hun tuin klimaatbestendiger te maken.

Energiebespaarbox

We hebben aan alle inwoners van de Prinses Margrietstraat een energiebespaarbox beschikbaar gesteld. De energiebespaarbox bevat producten die je bewust maakt van je eigen energieverbruik en waarmee je je eigen energieverbruik kan controleren. Zo dragen deze producten bij om op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met duurzaamheid in een woning. We hopen dat deze energiebespaarbox voor de inwoners een stimulans is om nog meer maatregelen te gaan treffen.

Bijeenkomst klimaat en energie

Op 18 januari 2023 organiseerden we een bijeenkomst over klimaat en energie. Voormalig weervrouw Margot Ribberink nam de aanwezigen mee in de oorzaken en gevolgen van het veranderende klimaat. Tijdens deze informatiesessie deelde zij ervaringen, maar gaf ze ook tips hoe we om kunnen gaan met lange perioden van droogte of juist heel veel regen in korte tijd. Naast mevr. Ribberink waren er ook diverse standhouders aanwezig. Installatiebedrijf Niewenhuijse was er om informatie te verstrekken over warmtepompen en andere installaties, bureau Ruimte&Groen stond er voor praktische tips om uw tuin klimaatbestendig in te richten. Stichting Energiek Zeeland was er ook, zij gaven tips om woningen te verduurzamen. Ook gaven ze tekst en uitleg over een ‘warmtecamera’. Met deze camera kunt u zien of en waar er warmte weglekt uit uw woning. Al met al een interessante bijeenkomst waar vooral praktijkervaringen werden uitgewisseld.