Visie Sloerandzone

We werken aan een nieuwe visie voor de Sloerandzone. Dit traject komt voort uit de Borselse voorwaarden en de Omgevingsvisie Borsele. De druk op de Sloerand is de afgelopen jaren toegenomen. Het gebied heeft nu, maar ook in de toekomst, te maken met een veelvoud aan wensen en ontwikkelingen. De ontwikkelingen hebben ook impact op de leefbaarheid in het gebied. Daarom onderzoeken we hoe het gebied tussen industrieterrein ’t Sloe en de Sloedorpen kan ontwikkelen naar een zone die een buffer is tussen industrie en wonen.

Wat is de Sloerandzone?

Er is geen kaartje dat aangeeft waar de Sloerandzone precies ligt. In ieder geval begint de zone op de grens van industriegebied ’t Sloe en loopt in de richting van de Sloedorpen. Hoe breed de zone moet zijn, ontdekken we graag samen met de inwoners en organisaties bij het opstellen van de visie. 

Hoe gaan we de visie opstellen?

We werken voor deze visie samen met het bureau ‘LOS • ruimte maak je samen’. Om goed aan te sluiten bij de ideeën die leven in de dorpen, willen we de visie samen met inwoners en organisaties van de Sloedorpen maken. 

We maken de visie in vier stappen (fasen): 

  • “Samen begrijpen”- We starten met het ophalen van ideeën, meningen en plannen. We organiseren per Sloedorp in november/december een dorpsbijeenkomst. De uitnodiging wordt op een later moment huis-aan-huis verspreid. 
  • “Samen ontwerpen en dromen” – We verkennen de mogelijkheden vanuit scenario’s/invalshoeken, bespreken dilemma’s, maken verbindingen en schatten effecten in (eerste kwartaal 2025).
  • “Gezamenlijk koers bepalen” – Vanuit een voorstel met varianten stellen we een conceptverhaal op en ontwikkelen we de visie op het gebied (tweede kwartaal 2025).
  • “Vastleggen in uitvoeringsprogramma” – We leggen de opbrengsten vast en maken een uitvoeringsprogramma dat aangeeft hoe en wanneer we de visie uitvoeren (tweede en derde kwartaal 2025). 

Wat gebeurt er met eerdere plannen? 

De eerder gemaakte plannen voor het gebied, zoals Groenproject ‘t Sloe, Compensatieplan Fon ten Thij en de Groenstructuurplannen voor de dorpen, nemen we als input mee in het proces. 

Klankbordgroep

Tijdens het proces stemmen we regelmatig af met de klankbordgroep. In de klankbordgroep zitten 2 à 3 inwoners per Sloedorp (waarvan 1 vertegenwoordiger vanuit de dorpsraad), ambtenaren en vertegenwoordigers van bedrijven. De groep denkt mee over het plan én over hoe we iedereen goed kunnen betrekken. 

Inspiratie elders

Voor de invulling doen we ook inspiratie op bij de koppelingsgebieden in de Gentse Kanaalzone. In deze koppelingsgebieden is niet alleen ruimte voor groen, maar ook voor landbouw, fiets- en wandelpaden en bijvoorbeeld speeltuinen.

Planning

De bedoeling is dat de visie, en een plan hoe de visie uitgevoerd kan worden, rond de zomer van 2025 klaar is. De uitvoering van het plan start daarna. 

Hoe kan ik meepraten? 

In iedere stap in het proces is er minimaal 1 keer een bijeenkomst voor de inwoners van de Sloedorpen en omgeving. Soms is dat per dorp, soms voor alle dorpen tegelijk. 

U kunt ook via het platform PraatMee Borsele meedenken en op de hoogte blijven. 

Hier de link naar de uitnodiging voor de meedenk-avond op 29 januari 2025.

Hieronder de uitnodiging voor bijeenkomsten in de Sloedorpen Nieuwdorp, Borssele, ’s-Heerenhoek en Lewedorp (nov/dec 2024):

.

Logo Europese Unie