Bevelanden aan de slag met (Be)Leefbare Schelde

De vijf Bevelandse gemeenten Goes, Borsele, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal nemen gezamenlijk deel aan het project (Be)Leefbare Schelde vanuit Interreg Nederland-Vlaanderen.
Het doel is de Bevelanden nog beter op de kaart te zetten als toeristische bestemming om zo de toeristische druk van de kust naar het binnenland te verplaatsen en het toeristische aanbod in de regio te vergroten.

Zo willen we een cursus gastheerschap ontwikkelen om lokale ambassadeurs op te leiden en een toolkit realiseren om stakeholders te stimuleren de verhaallijnen van (Be)Leefbare Schelde uit te dragen. Daarnaast willen we de bestaande producten, diensten en toolkit ontsluiten via een virtuele toegangspoort en bewoners, gasten en andere toeristische regionale locaties inspireren.

Voor meer informatie over het project: ga naar (Be)leefbare Schelde - Grensregio.

Samenwerking op de Bevelanden

Op de Bevelanden slaan overheid, onderwijs, ondernemers en maatschappelijke organisaties de handen ineen voor een innovatieve, sterke en vitale regio in 2030. Ruim veertig partijen uit de verschillende sectoren, de Provincie en de vijf gemeenten zijn betrokken geweest bij de voorbereidingen. De kracht van het netwerk is kennis en kunde delen. Door samen vanuit verschillende perspectieven naar maatschappelijk opgaves te kijken, kan ‘Samenwerking de Bevelanden’ sneller én met innovatieve oplossingen komen.

Logo Interreg EU

Interreg Vlaanderen Nederland

Het Interreg Vlaanderen Nederland-project (Be)Leefbare Schelde is een project dat plaatsvindt in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio. Het project loopt van 15 augustus 2023 tot 14 augustus 2026. 
 

Het hoofddoel is om de Scheldedeltaregio toeristisch te ontwikkelen, ter bevordering van duurzame, sociale en culturele groei van de toekomstige UNESCO Global Geopark Schelde Delta. Initiatieven omvatten het versterken van het toeristisch aanbod, het verbinden van locaties, spreiding van toeristen naar minder bekende plekken en het bevorderen van lokale betrokkenheid. Dit gebeurt via toeristische poorten, 'parels', routestructuren en beleefroutes. Samen vertellen zij het verhaal van het heden, verleden en toekomst van het gebied. Netwerken worden uitgebreid en er worden verbanden opgezet om samenwerking te waarborgen. Klimaat- en waterinvloeden worden geïntegreerd als leidende principes voor investeringen, om de toekomstige ontwikkeling van de regio te sturen.

Samenwerkingspartners

In (Be)Leefbare Schelde werken 22 partners samen: HZ University of Applied Sciences, Beheerstichting Zuidwaterlinie Alliantie, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Borsele, gemeente Kapelle, gemeente Puurs-Sint-Amands, gemeente Reimerswaal, gemeente Rumst, gemeente Tholen, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)-Belgische Geologische Dienst (BGD), provincie Antwerpen, provincie Noord-Brabant, provincie Oost-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, provincie Zeeland, Stad Oostende, Stad Sint-Niklaas, Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953, Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw, Toerisme Oost-Vlaanderen, Vrijbuiter Zeilen en Westtoer.