Meld discriminatie op discriminatie.nl/zeeland!
Donderdag 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Bij het meldpunt discriminatie.nl/zeeland kunnen Zeeuwen terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling. Dit is hard nodig, want ruim een kwart van de inwoners van Nederland krijgt te maken met discriminatie. Toch zijn er maar weinig mensen die een melding maken.
Discriminatie betekent letterlijk het maken van onderscheid of verschil om kenmerken die er niet toe (mogen) doen. Bijvoorbeeld: dat je een vrouw bent in een mannenbedrijf, dat je in een ander land bent geboren, dat je de zondagsrust respecteert, dat je 65 bent en met pensioen moet, of dat je dyslectisch bent en meer tijd voor je examen nodig hebt. Ruim een kwart van de inwoners van Nederland krijgt te maken met discriminatie, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Toch meldt maar 3 procent van de mensen dit.
(On)gelijke behandeling
Discriminatie kent allerlei vormen en kan door iedereen ervaren worden in het alledaagse leven. Denk bijvoorbeeld aan uitspraken als: “Ik wil naar de kroeg met mijn vrienden, maar door mijn rolstoel kom ik er niet in.” “Mijn klasgenoten accepteren niet dat ik als meisje op andere meisjes val.” “Mijn promotie ging niet door vanwege mijn huidskleur.” Het is belangrijk dat deze ervaringen gemeld worden, want iedereen heeft recht op een gelijke behandeling.
Melden, en dan?
Ben jij gediscrimineerd? Of zag je het bij iemand anders? Meld het op discriminatie.nl/zeeland of via 0800-0880! Samen met jou zoeken de zogenaamde klachtbehandelaars dan naar een oplossing. Ze nemen contact met je op om je melding te bespreken en je advies te geven. De hulp is gratis en melden kan ook anoniem. Doe dit ook als je niet zeker weet of jouw melding discriminatie is. De medewerkers luisteren naar iedereen en nemen elke melding serieus.