Jan en Edith Bijvoets uit Borssele

Jan en Edith Bijvoets wonen al ruim 7 jaar met veel plezier in Borssele. Ze wonen in een mooie vrijstaande woning die helemaal naar hun wens is. Al sinds ze elkaar kennen, delen ze hun passie om zich in te zetten voor een mooiere wereld, milieuvriendelijker en duurzamer. Een van de manieren waarop ze dat doen is door het aanpassen van hun woning. Onder het genot van koffie en zelfgebakken muffins vertellen Edith en Jan enthousiast over hoe zij zich inzetten voor een mooiere wereld.

Welke eerste stappen hebben jullie gezet?

Het zit van nature al in de genen van Jan en Edith om bezig te zijn met wat goed is voor de natuur en het milieu. ‘Het is bij ons heel klein begonnen met een donatie aan Greenpeace. Stap voor stap hebben we onze leefstijl aangepast en dat gaat ongemerkt. In één keer gaat dat niet lukken’, aldus Jan. ‘Toen we hier kwamen wonen, was er nog een gasfornuis. De keuken was gedateerd en moesten we toch gaan verbouwen dus toen hebben we er meteen een inductiekookplaat in gezet’, zo vertelt Edith. Jan en Edith hadden geluk dat hun woning al goed geïsoleerd was en er vloerverwarming lag. Hun volgende stappen waren het leggen van zonnepanelen en later het aanschaffen van een warmtepomp .

Wat waren lastige keuzes?

Jan: ‘Voor ons was zonnepanelen niet zo’n lastige stap. Ik houd van cijfers en ik reken alles uit. Het was niet zo moeilijk om uit te rekenen dat het geen geld kost maar juist geld oplevert’. Ze vertellen dat beide investeringen sinds de stijging van de energieprijzen rendabel zijn geworden. De maandlasten voor elektriciteit zijn omlaaggegaan, zelfs nu ze hier ook hun elektrische auto mee opladen. Er was wel degelijk een grote investering nodig, maar uiteindelijk bleek het voor Jan en Edith financieel aantrekkelijk om dit toch te doen. 

Een man en een vrouw staan buiten bij hun huis met duidelijk de zonnepanelen in beeld.

Welke tips hebben jullie voor inwoners? 

Jan: ‘Voordat ik een offerte heb opgevraagd voor onze warmtepomp, heb ik onderzoek gedaan op internet. Ik heb verschillende websites bezocht met daarin informatie over wat de beste optie was. Vervolgens heb ik op basis daarvan een offerte opgevraagd bij een bedrijf uit de buurt’. Jan geeft als tip dat je bij het opvragen van een offerte best kritisch mag zijn op het voorstel. Zo gaf het bedrijf een veel te rooskleurig rendement op voor de aanschaf het is goed om dit met je eigen berekeningen te controleren. 

‘In de hobbykamer staat een airco. Daar hoeft het dan niet altijd warm te zijn, alleen als we er zitten. Maar met een airco  is het wel snel warm als het nodig is zonder dat het veel energie kost’, vertelt Jan.

Hebben jullie ook tips bij het nemen van kleine maatregelen?

‘Op gebied van verduurzaming spelen heel veel nieuwe ontwikkelingen en daarvan  probeer ik op de hoogte te blijven en ik verdiep me hierin. Zo weet ik wat er speelt en wat onze volgende stap kan worden’, aldus Jan. Via de rijksoverheid, gemeente of provincie is vaak ook subsidie beschikbaar waardoor het net wat aantrekkelijker wordt om een maatregel te nemen. Jan en Edith adviseren dan ook om die websites goed in de gaten te houden. Kijk bijvoorbeeld eens op de gemeentelijke website: www.borsele.nl/duurzame-tips.
 

Waren jullie het vaak eens over wat jullie wilden aanpakken?

Jan en Edith kijken elkaar lachend aan bij deze vraag. Edith vertelt: ‘Een heleboel opzoekwerk heeft Jan inderdaad gedaan. Qua financiën hebben we samen gekeken wat dit betekende en hoeveel we nog te besteden hadden’. Op de vraag of er ook weleens discussie was vult Jan gekscherend aan: ‘Jij was af en toe bang dat we niet meer op vakantie konden. Maar dan liet ik mijn excelbestand zien met al onze uitgaven en dan zagen we dat we door de besparingen gelukkig genoeg overhielden’.

Wat willen jullie inwoners uit de gemeente Borsele meegeven?

‘Wat ik hoop is dat er veel meer aandacht komt voor je eigen omgeving. Als iedereen iets minder zou besteden aan vakanties en iets meer aan de eigen omgeving. Dan kunnen we meer genieten van onze eigen buurt en dat is veel duurzamer’, aldus Jan.

Man en vrouw bij hun elektrische laadpaal aan hun woning

Hulp nodig?

Jan en Edith laten met veel plezier zien wat ze in hun woning hebben gedaan. Ook is Jan bereid om anderen te helpen, bijvoorbeeld door met u mee te kijken naar offertes of berekeningen. Jan is lid van de werkgroep BEN2023 in Borssele.  

Wilt u ook aan de slag met verduurzaming en weet u niet waar u moet beginnen? Of zou u graag in contact komen met Jan en Edith om hen vragen te stellen? Neem dan contact op met de werkgroep via BEN2030@borsseledorp.nl.  de duurzaamheidswerkgroep in het dorp Borssele.

Twee mensen buiten bij warmtepomp aan het huis