Impact van bouw kerncentrales in kaart gebracht
De gemeente Borsele en de Provincie Zeeland gaven HZ University of Applied Sciences en adviesbureau Lysias opdracht om een goed onderbouwde inschatting te maken van de impact van (de bouw van) kerncentrales in Borssele. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen en adviezen in het ‘Impactrapport bouw kerncentrales Borssele. Lasten en lusten in balans’.
Megaproject met kansen en uitdagingen
De onderzoekers concluderen dat de bouw van nieuwe kerncentrales in Borssele een megaproject is dat zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt. De verwachte positieve impact en de mogelijkheden om meerwaarde te realiseren, hebben met name betrekking op het economisch domein van de regio. Terwijl de gevolgen voor het sociaalmaatschappelijke en fysieke domein meer nadelig zijn voor de directe omgeving van de bouwlocatie. Door tijdige en doordachte maatregelen te nemen, is het mogelijk lasten en lusten met elkaar in balans te brengen en een positieve nalatenschap voor de inwoners van Borsele en Zeeland te realiseren. Dit vereist wel een structureel partnerschap tussen de betrokken overheden, duurzame investeringen en het organiseren van uitvoeringskracht.
Input voor Rijk-Regiopakket
Met het impactrapport kunnen de Borselse en Zeeuwse voorwaarden beter onderbouwd, aangescherpt en aangevuld worden. De provincie en de gemeente gebruiken de bevindingen en adviezen ook in de gesprekken met het Rijk over een Rijk-Regiopakket. Dit wordt een pakket met afspraken om de impact van de bouw te beperken en in te spelen op kansen voor de regio als het Rijk besluit om de kerncentrales in Borssele te bouwen.
Levend document
Het impactrapport is een levend document. Dit is versie 1.0. Er komen volgende versies als nieuwe informatie en uitkomsten van andere onderzoeken hier aanleiding toe geven.
Download hieronder het volledige rapport en de samenvatting: