Huis- tuin- en klimaatdag Borsele

Datum
tot
Locatie
Huizen in de gemeente Borsele

Wilt u ook aan de slag om uw woning aan te passen aan het veranderende klimaat? Door bijvoorbeeld het verduurzamen van uw woning of het aanpassen van uw tuin? Bezoek dan een woning op de huis-tuin- en klimaatdag Borsele op zaterdag 4 november en krijg gratis tips en adviezen! LET OP: HET IS NIET MEER MOGELIJK OM U AAN TE MELDEN.

Wat is het?

Tijdens de Zeeuwse Klimaatweek organiseert de gemeente Borsele de ‘Huis- tuin- en klimaatdag Borsele’. Op deze dag krijgt u de kans om langs te gaan bij buurtbewoners en meer te weten te komen over hun duurzame huis of klimaatbestendige tuin. Op de open dag vertellen woningeigenaren wat zij in hun huis of tuin hebben gedaan om te verduurzamen, klimaatbestendig te worden of de biodiversiteit te vergroten. Dit met als doel om u te helpen en inspireren bij het (starten) met nemen van maatregelen. Zo zetten we ons samen in voor een beter klimaat! Op zaterdag 4 november heeft u de mogelijkheid om langs te gaan bij een deelnemende woning van u keuze. Het gaat om twee dagdelen: in de ochtend tussen 10.00 en 12.00 uur, in de middag van 14.00 tot 16.00 uur. 

Waarom?

In Borsele vinden we het belangrijk om ons in te zetten voor een beter klimaat. Veel inwoners willen graag iets doen maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Daarom willen we deze inwoners de kans bieden om te komen kijken bij woningeigenaren die hier al mee aan de slag zijn. Door buurtbewoners onderling te laten spreken, willen we drempels wegnemen. Onze open dag biedt zo de perfecte gelegenheid om praktische tips en adviezen te ontvangen van buurtgenoten.

Deelnemende woningen

U kunt zich aanmelden voor vier woningen. 

1. Woning in 's-Heerenhoek uit 1956.

Onderwerpen: isolatie, verwarmingstechniek, bijenhotel, zonnepanelen en ecopomp.

''Wij hebben in onze woning ongeveer alles gedaan wat je kan doen en daarmee zijn we wat ons betreft zo goed als klaar. Ik vertel u graag meer over onze eco warmtepomp, vloerverwarming en over de isolatiemaatregelen die ik heb toegepast. Daarnaast hebben we ook een klimaatvriendelijke tuin met een aantal bijenhotels die goed werken. U bent van harte welkom!''

2. Woning in Hoedekenskerke uit 1970.

Onderwerpen: isolatie, vloer vervangen door betonvloer, zonnepanelen en warmtepomp.

''Wij hebben onze woning, gebouwd in 1970, volledig in 3 maanden verduurzaamd en hoewel we nog geen energielabel hebben aangevraagd denken we dat we volledig energieneutraal zijn. Het was een hele klus vooral het verwijderen van de betonnen begane grond vloer en deze opnieuw opbouwen als een zwevende omgekeerde vloer was spannend. We hebben voor een omgekeerde vloer gekozen omdat deze veel sneller warmte afgeeft. Bijna net zo snel als radiatoren. We verwarmen de woning met een warmtepomp en hebben hiervoor zonnecellen laten aanbrengen. Natuurlijk zijn ook het dak en de spouwmuren geïsoleerd. U kunt het eindresultaat in de schuur bekijken. Ik kan foto's van de oorspronkelijke situatie laten zien en de aanpak vertellen''. 

3. Woning in Heinkenszand uit 1987.

Onderwerpen: isolatie, zonnepanelen, groene tuin, warmteterugwinning douchewater en ventilatoren bij convectorputten.

''Bij de bouw van onze woning in 1986 is de isolatie (vloer, muren, dak, dubbel glas bovenverdieping) zwaarder uitgevoerd dan volgens het toenmalige Bouwbesluit. Daarna hebben we door de jaren heen veel maatregelen genomen. Zoals een verticale Douche Water Warmte Terugwinning (DWWTW), waterontharding in kruipruimte, speed comfort ventilatoren in de beide convectorputten en speciaal tweezijdig gelaagd vacuümglas (isolatie waarde gelijk aan 3-voudug glas)''.

4. Woning in Borssele uit 1949. 

Onderwerpen: isolatie, zonnepanelen, regenton, maatregelen om biodiversiteit, heatpipes, pallet kachel.

''Dat we door allerlei maatregelen nog ±300 m³ gas gebruiken en ± 0 kWh afnemen. De maatregelen zijn: isoleren, zonneboiler,pelletkachel, zonnepanelen. Verder wil ik vertellen over warmtescannen en blancheren van fruit en jam maken''. 

Heeft u vragen of twijfelt u om langs te komen? Neem dan contact op met duurzaamheid@borsele.nl