Geboorte aangifte

Algemeen

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Om alles vanaf het begin goed te regelen is het belangrijk dat u aangifte doet van de geboorte. Dit moet binnen drie dagen na de geboorte bij de gemeente waar u kindje geboren is. Dit is wettelijk verplicht.

LET OP!
In de kraamtijd kan het soms best druk zijn. Naar het gemeentehuis komen is dan niet altijd handig. Als ouder kunt u de geboorteaangifte nu ook digitaal doen met uw DigiD. Let erop dat u de verklaring van de arts/verloskundige toevoegt aan de digitale aanvraag. Doet iemand anders dan de ouders de aangifte? Dat kan alleen in het gemeentehuis, maak hiervoor een afspraak.

Aangifte doen

Binnen drie dagen na de geboorte van uw kind moet u aangifte doen. Valt één van de drie dagen op een zaterdag, zondag of nationale feestdag? Dan krijgt u een extra werkdag.

Van elke geboorte wordt een geboorteakte opgemaakt. Hierin staan de gegevens van het kind (voornaam, achternaam, geboortedatum, namen ouders, geboorteplaats en tijd van de geboorte). Van deze geboorteakte kunt u een afschrift of uittreksel krijgen.

Bent u te laat met de aangifte? Dan wordt dit gemeld bij het Openbaar Ministerie, u kunt hiervoor een boete krijgen.

Let op! Is uw kindje in het ziekenhuis in de gemeente Goes geboren? Dan geeft u uw kindje ook aan in de gemeente Goes. Kijk hiervoor op de website van gemeente Goes. 

Benodigdheden bij de aangifte

Dit heeft u nodig als uw geboorteaangifte komt doen:

  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf
  • Een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Een verklaring van de arts of verloskundige (als u die hebt)
  • Eventueel trouwboekje
  • Een erkenningsakte van het ongeboren kindje (als u die hebt)
  • Is het kindje geboren in een lesbische relatie en is er een anonieme donor? Dan moeten de moeder en duomoeder als ze getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, een verklaring meenemen van Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

Wie mag er aangifte doen?

De volgende personen mogen geboorteaangifte doen:

  • De moeder
  • De vader
  • Kan de vader of moeder geen aangifte doen? Dan mag iemand die bij de geboorte aanwezig was de aangifte doen.
  • Was er niemand aanwezig bij de geboorte? Dan mag iemand van de instelling of woning waar het kind geboren is aangifte doen.

Achternaam keuze

Bij de geboorte van uw eerste kind kunt u als ouders de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Eventuele volgende kinderen in het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. U kunt er ook voor kiezen om uw kind een dubbele achternaam te geven. Meer informatie hierover leest u op deze pagina.

Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u misschien niet zelf bepalen welke achternaam uw kind krijgt. Dit verschilt per land. U kunt dit navragen bij de ambassade of het consulaat.

Geboorteaangifte overleden kind

Heeft uw kindje korte tijd geleefd na de bevalling? Maar is hij of zij voor de geboorteaangifte overleden? Dan wordt er bij de gemeente waar uw kind geboren is eerste een geboorteakte opgemaakt. Daarna wordt in de gemeente waar uw kind overleden is een overlijdensakte opgemaakt.