BOA

Bij de gemeente werken buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's). Zij houden toezicht en handhaven op de leefbaarheid en veiligheid in de openbare ruimte. Maar wat houdt het werk van BOA's eigenlijk in? Wat mogen ze wel of niet en hoe werken ze samen met de politie?

Onze BOA's houden toezicht op de lokale leefbaarheid en veiligheid binnen alle dorpen en het buitengebied van de gemeente Borsele. Ze controleren of mensen zich houden aan onze lokale wet- en regelgeving. Dit zijn veel verschillende werkzaamheden. Denk aan het controleren of de organisator van een evenement zich wel aan de vergunningsvoorschriften houdt. Het bekeuren van de eigenaar van een verkeerd geparkeerde auto of een aanhanger die te lang op de openbare weg staat. En ze spreken jongeren aan die hun afval niet netjes in de afvalbak gooien en/of voor overlast zorgen.


Om hun werk te kunnen doen, hebben zij speciale bevoegdheden gekregen binnen de geldende wet- en regelgeving. BOA’s zijn geen politieagenten maar hebben binnen hun taakveld in veel gevallen wel dezelfde bevoegdheden als de politie. Zo mogen zij personen staande houden of aanhouden. Als het nodig is, mogen ze hierbij gepast geweld gebruiken. Ook kunnen zij boetes opleggen.
Omdat er overeenkomsten zijn tussen het werkveld van de politie en de BOA’s is samenwerking cruciaal. De gemeenschappelijke meldkamer stuurt de BOA’s aan en kan ze bereiken via portofoons. Zo kunnen ze de politie in geval van ongevallen of noodsituaties ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde.


Ziet u onze BOA’s op straat lopen en vraagt u zich af waar zij mee bezig zijn? Spreek hen gerust aan. Ze leggen graag aan u uit wat zij nog meer doen of waar ze op dat moment mee bezig zijn!

Bereikbaarheid BOA’s

Tijdens kantooruren zijn de BOA’s bereikbaar via het algemeen telefoonnummer van de gemeente Borsele op 0113 – 23 83 83 en per email via handhaving@borsele.nl. Overlastmeldingen kunt u indienen via onze website www.borsele.nl/melding

De BOA’s werken in wisselende diensten en zijn daardoor niet 24/7 bereikbaar. Ook meldingen worden niet 24/7 uitgelezen. Acute meldingen buiten kantooruren kunt u daarom beter melden bij de politie via 112 of 0900-8844.