Bezoek raadswerkgroep aan Hinkley Point C en omgeving
De raadswerkgroep Grootschalige Energie Transitie en Leefkwaliteit Borsele bracht van 29 april tot en met 2 mei een bezoek aan de regio Somerset in Engeland. Ook burgemeester Gerben Dijksterhuis, wethouder Kees Weststrate en enkele ambtenaren gingen mee. Doel van raadsleden Annet van de Ree, Bert Smits, Gerard Verkuil (vervanger Henk van Hartingsveldt), Mitchel Vermeulen en Cor Sandee was: zien, ervaren en ophalen wat de impact van de bouw van twee nieuwe kerncentrales (Hinkley Point C) op de omgeving is. (Roel Boekholt kon helaas niet mee.)
Doug Bamsey, voormalig directeur bij Sedgemoor District Council, leidde de groep rond. Doug was als ambtenaar bij de lokale overheid vanaf de start van de plannen betrokken bij het project in die regio. Tijdens het bezoek vertelde hij uitvoerig over hoe het proces rond Hinkley Point C is gelopen. Daarbij deelde hij zijn leerpunten voor als de plannen voor twee kerncentrales in Borsele doorgaan. Wees als lokale overheid goed voorbereid, is zijn advies.
Logistiek en huisvesting
Doug nam de groep onder andere mee in de logistieke en huisvestingsopgaven. Zo werd een grote Park&Ride-parking bezocht. Daar werd toegelicht hoe het vervoer van werknemers per bus naar de bouwplaats verloopt. Ook bracht de groep een bezoek aan de kleine getijdehaven waar bij hoogwater bouwonderdelen per schip aankomen. Daarnaast nam de groep een kijkje bij een caravanpark en een campus naast de bouwplaats. De campus voor 500 medewerkers lag in het groen en had diverse faciliteiten als sportvelden, een wasserette, restaurant, cafés en fitnessruimte.
Bezoek bouwplaats
Een rondrit over de bouwplaats mocht natuurlijk niet ontbreken. De omvang van de bouwplaats was indrukwekkend (168 hectare). Er is in dat gebied de ruimte voor en die ruimte heeft bouwer EDF dan ook benut. (Na de bouw beslaat de kerncentrale 48 hectare.) EDF deelde informatie over veiligheid, bescherming flora en fauna, de in- en uitlaat van koelwater en het systeem om vissen te beschermen, de eigen betoncentrale, archeologie, bescherming tegen hoogwater, management zware transporten, het strenge beleid voor medewerkers rond drugs en alcohol en het contact met de omgeving. Ook bekeek de groep de impact van de bouwplaats bij nacht.
Gesprekken met inwoners en ondernemers
De groep ging ook in gesprek met lokale ondernemers, inwoners, raadsleden en ambtenaren. Ze waren allen zeer open over alles waar zij afgelopen jaren tegenaan gelopen zijn. De gesprekken gingen onder meer over overlast van licht, geluid, stof en trillingen, slimme samenwerkingsverbanden tussen lokale ondernemers, overlast van busverkeer, parkeeroverlast in woonwijken (fly parking), steeds korte lijntjes met bouwer EDF, compensatie voor de overlast, aanleg nieuwe wegen om woonkernen te ontzien, kansen op het gebied van onderwijs en carrièrekansen. De groep kreeg een goede indruk van de impact en alle zaken waar je rekening mee moet houden bij zo’n groot project.
Onderwijs en lokale overheid
De groep bezocht ook het Nuclear College. Dit onderwijsinstituut verzorgt van mbo- tot universitair niveau opleidingen en trainingen. Dit niet alleen op nucleair gebied. Het biedt ook op aanverwante gebieden als beveiliging, betonvlechten, leiderschapsvaardigheden trainingen aan. Ook heeft het instituut een opleiding voor verpleegkundigen, is er een controlekamer voor trainingen en een uitgebreide werkplaats gericht op nucleair onderhoud.
Tot slot sprak de groep uitgebreid met enkele ambtenaren van Somerset Council. Zij gaven een goede inkijk in wat het project van de gemeente heeft gevraagd en nog steeds vraagt. Ook gaven ze aan hoe zij zaken hebben aangepakt en nu aanpakken. Ze deelden hun uitdagingen en tips op de thema’s veiligheid, huisvesting en economie.